Normal_rss_entry-2374

(ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft donderdag twaalf mannen veroordeeld wegens het plegen van ontucht met een toen zestienjarig meisje in Valkenburg, vorig jaar. De zwaarste straf ging naar een voormalig medewerker van een jeugdzorginstelling in Cadier en Keer. Die had volgens de rechtbank beter moeten weten. De rechtbank legde hem echter geen beroepsverbod op.

De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. Dat maakt het verwijt minder groot. Tien mannen kregen een dag onvoorwaardelijk cel opgelegd plus taakstraffen van 120 tot 240 uur. Twee anderen kregen zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk en vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk. 

Volgens de rechtbank hebben de verdachten de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden en haar psychische schade toegebracht. De mannen hebben zich onvoldoende ervan vergewist of het meisje meerderjarig was, aldus de rechtbank. Alleen afgaan op de in de seksadvertentie opgegeven leeftijd of wat het meisje daarover beweert, is onvoldoende.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist van vijf tot twaalf maanden. Maar de rechtbank vindt dat een te zware straf en ziet meer in taakstraffen. Wettelijk gezien moet de rechtbank wel een celstraf opleggen, en daarom koos de rechtbank voor een dag cel plus taakstraffen.