Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Sommige instellingen in de jeugdzorg kunnen geen nieuw aangemelde kinderen meer aannemen. Het budgetplafond voor 2015 zou namelijk al bereikt zijn. Dat meldt De Volkskrant. 

Sinds dit jaar is niet meer het rijk, maar de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Om overschrijding van het budget te voorkomen, gaven gemeenten zorgverleners in januari een bedrag waar zij het heel 2015 van moesten doen. Dat bedrag was gebaseerd op het aantal cliënten in de vorige jaren, met daar boven op een extra korting. Die korting is noodzakelijk omdat gemeenten bijvoorbeeld moesten investeren in een nieuwe ambtelijke jeugdzorgorganisatie.

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), noemt de situatie 'zorgelijk'. “Hoe moet dat de rest van het jaar?”, vraagt het instituut zich af. “Als cliënten niet naar de zorg van hun eerste keus kunnen gaan, komt de keuzevrijheid in gevaar.” Gemeenten zeggen dat kinderen in geval van crisis altijd ergens terecht kunnen.

De hulpverleners in de jeugdzorg klagen vooral over de administratieve last sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg. 'Een ramp' noemen zij het, zo bleek uit een enquête van het NIP. De hulpverleners moeten zaken doen met verschillende gemeenten, die elk zo hun eigen systeem hebben.

© Nationale Zorggids