Logo_vng-logo

De continuïteit in de jeugdzorg is geborgd. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na berichtgeving over het budgetplafond bij jeugdzorginstellingen, die zou namelijk na een halfjaar al bereikt zijn. Hierdoor zouden deze instellingen geen nieuwe cliënten meer kunnen aannemen. Dat meldt VNG.

“Onderzoek (bijvoorbeeld van de Kinderombudsman) wijst uit dat de zorgcontinuïteit overal in Nederland geborgd is”, stelt de vereniging op haar website. “Gemeenten zullen én kunnen geen cliëntenstop of opnamestop afkondigen. Immers: een kind moet zorg krijgen als dit nodig is. Als dat niet kan bij de ene instelling (omdat daar het budgetplafond is bereikt en dit niet wordt verruimd), dan wordt samen met kinderen en ouders gekozen voor een andere geschikte instelling.”

Sinds dit jaar is niet meer het rijk, maar de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Om overschrijding van het budget te voorkomen, gaven gemeenten zorgverleners in januari een bedrag waar zij het heel 2015 van moesten doen. Dat bedrag was gebaseerd op het aantal cliënten in de vorige jaren, met daar boven op een extra korting. Die korting is noodzakelijk omdat gemeenten bijvoorbeeld moesten investeren in een nieuwe ambtelijke jeugdzorgorganisatie.

VNG raadt instellingen aan om eventuele maatregelen in goed overleg met de regio of de gemeente te nemen, zodat cliënten goed een eenduidig geïnformeerd blijven. 

© Nationale Zorggids