Normal_ronald_plasterk_pvda

Er zijn geen gemeenten die door de decentralisaties op het gebied van jeugd, werk en zorg in de problemen zijn gekomen. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gezegd als antwoord op Kamervragen van Ronald van Raak van de SP. Over eventuele tekorten in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude wilde hij zich niet uitlaten. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Van Raak stelde Kamervragen omdat de gemeente aankondigde dat ze zichzelf in de verkoop moet zetten. Volgens de gemeente komt dit echter niet door de decentralisatie, maar door een groot aantal regionale projecten en bezuinigingen van de overheid. De gemeenteraard stelt dat het voor Haarlemmerliede en Spaarnwoude niet langer wenselijk is om zelfstandig door te gaan. Bestuurlijke slagkracht en dienstverlening staan namelijk onder druk. Omliggende gemeenten (zoals Amsterdam en Haarlem) kunnen een zogenoemd bod doen op de gemeente.

Plasterk schrijft dat het niet aan hem is om een oplossing te vinden voor de financiele problemen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Gemeenteraden zijn verantwoordelijk voor een sluitende begroting. "In het stelsel van de Nederlandse financiële verhoudingen is het vervolgens zo geregeld, dat als de gemeente daaraan naar het oordeel van de provincie niet voldoet, de gemeente onder preventief financieel toezicht komt te staan. Het is bij de beoordeling van de begrotingen 2016 dan ook aan de provincie en niet aan mij om daarover een oordeel uit te spreken",  aldus Plasterk. 

© Nationale Zorggids