Logo_inspectie_jeugdzorg

In april 2015 deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek bij de behandelgroepen in Sittard en Maastricht van XONAR. Onderzocht werd of de organisatie zorg draagt voor verantwoorde hulp aan kinderen. De inspectie oordeelt dat de kwaliteit van de residentiële jeugdhulp bij deze groepen van XONAR voldoende is. Dit meldt de Inspectie Jeugdzorg. 

XONAR biedt meerdere vormen van jeugdhulp, waaronder residentiële jeugdhulp aan kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Bij deze kinderen is vaak sprake van opvoed- en opgroeiproblemen, naast andere problemen zoals gedragsproblemen, autisme, angststoornissen of een ontwikkelingsachterstand. Het residentiële jeugdhulpaanbod bestaat uit acht behandelgroepen voor kinderen op diverse locaties in Zuid-Limburg.

XONAR scoort voldoendes op alle criteria van de thema’s ‘uitvoering hulpverlening’ en ‘cliëntenpositie’. Op de thema’s ‘Veiligheid’ en ‘Leefklimaat’ heeft XONAR twee van de drie criteria voldoende en bij ‘organisatie’ vier van de vijf.

De inspectie is van oordeel dat de kwaliteit van de residentiële jeugdhulp bij deze groepen van XONAR voldoende is. Niettemin is de inspectie van mening dat XONAR verbeteringen dient door te voeren op de drie criteria die onvoldoende zijn. Zo vindt niet altijd een nieuwe risico inschatting plaats na ingrijpende veranderingen in de leefsituatie van een kind. Verder kent het leefklimaat voor de twaalf-plussers regels die de vrijheden van alle kinderen beperken en zijn er kinderen die vanwege de weekendsluiting hun eigen kamer moeten afstaan aan kinderen die in het weekend in de instelling blijven. Daarnaast zijn er kinderen die twee tot drie maanden moeten wachten voor zij naar school kunnen gaan. Tot slot dient XONAR meer aandacht te besteden aan de deskundigheidsbevordering van de pedagogische medewerkers.

XONAR dient concrete verbetermaatregelen te treffen voor de geconstateerde tekortkomingen. De inspectie wil vóór 22 september 2015 worden geïnformeerd over deze maatregelen en de termijnen waarbinnen deze zullen zijn doorgevoerd. 

© Nationale Zorggids