Normal_anabolen

Jongerenwerkers in Werkendam constateren dat tientallen jongeren anabole steroïden slikken of injecteren om snel een gespierd lichaam te krijgen. Hoewel het legaal is om te doen, zijn er gevaren voor de gezondheid van deze jongeren. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De vondst van een injectienaald met anabole steroïden bij een jongerenontmoetingsplaats was voor jongerenwerkers in Werkendam reden om op onderzoek uit te gaan. “Tientallen jongeren tussen de 16 en 23 jaar gebruiken regelmatig anabole steroïden”, zegt agent Wesley van Arendonk, die de jongeren ondervroeg.

Voorlichtingscampagnes gaan vooral over alcohol en drugs, maar het anabolenwereldje is nog onbekend, stelt Van Arendonk. De signalen die er nu binnen komen, zijn aanleiding om begin volgend jaar met een campagne te beginnen. Gevolgen van het slikken van anabolen steroïden kunnen desastreus zijn, zoals nier- en hartfalen, impotentie en haaruitval. Ook bestaat er de kans op verslaving en kan het agressie oproepen.

Hoewel ongezond, is het gebruik niet strafbaar. “Pas als je met een dealerhoeveelheid wordt betrapt, is het een zaak voor de politie'', zegt Van Arendonk. “Of wanneer er sprake is van agressie en geweld als gevolg van het slikken.''

© Nationale Zorggids