Normal_onderwijs_leren_school_leerling_leraar

De procedure voor vooraanmelding bij het Kwaliteitsregister Jeugd is nu opgesteld voor hbo-beroepskrachten in de jeugdhulp. Uiterlijk 1 januari 2018 moet er een volwaardige beroepsregistratie mogelijk zijn voor deze hbo-beroepskrachten in de jeugdhulp. Momenteel kunnen zij nog niet geregistreerd worden in het register. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

Een groot deel van de hbo-beroepskrachten in de jeugdhulp kan zich momenteel niet registeren bij het Kwaliteitsregister Jeugd. Dit leidt tot problemen, omdat in de Jeugdwet (sinds januari 2015 van kracht) op is genomen dat jeugdhulpaanbieders verantwoorde hulp moeten bieden. Dit doen de aanbieders door vakbekwame, geregistreerde, beroepskrachten in te zetten in de jeugdzorg. Veel hbo-beroepskrachten, zoals sociaal werkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers, begeleiders in de gehandicaptenzorg, thuisbegeleiders en cliëntenondersteuners kunnen zich echter niet bij het kwaliteitsregister aanmelden. Het is de bedoeling dat ook voor deze groep beroepskrachten een volwaardige beroepsregistratie mogelijk is in de toekomst. De uiterlijke deadline hiervoor is gesteld op 1 januari 2018. 
 
Voor nu kunnen de beroepskrachten zich voor 1 januari 2016 vooraanmelden de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Dit was eerder ook nog niet mogelijk. De vooraanmelding is geen beroepsregistratie, maar wel een stap in de richting, aldus de MOgroep. De beroepskrachten die nu al in de jeugdhulp werken en werkzaamheden uitvoeren die in de toekomst door een geregistreerde professional moeten worden uitgevoerd, moeten zich vóór 1 januari 2016 vooraanmelden. 
 
Jeugdzorgwerkers, psychologen en orthopedagogen kunnen zich al registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd. Zij moeten op 1 januari 2016 geregistreerd zijn.
 
© Nationale Zorggids