Normal_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg beoordeelt het handelen van Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) als voldoende waar het gaat om de mate waarin de professionals zicht houden op de veiligheid van kinderen en zij veiligheidsrisico’s voor kinderen beperken. Zo wordt via de SAVE-methode vanaf het begin de veiligheid van het kind centraal gezet en wordt die veiligheid beoordeeld in multidisciplinair verband. 

SVNM werkt met SAVE-teams. Deze teams bieden gebiedsgerichte jeugdbescherming in de breedste zin van het woord, van advies, consult en onderzoek tot aan de uitvoering van gerechtelijke maatregelen. 
 
De inspectie heeft op 29 juni en 6 juli 2015 onaangekondigd onderzoek uitgevoerd bij de SAVE-teams van SVMN in Utrecht en Nieuwegein. Twintig dossiers werden onderzocht en er werden gesprekken gevoerd met twintig gezinsvoogden, vier gedragsdeskundigen en twee teamleiders.
 
De inspectie is van oordeel dat medewerkers van SVMN nu voldoende zicht houden op de veiligheid van kinderen die onder haar toezicht zijn gesteld en voorts de veiligheidsrisico’s van deze kinderen voldoende beperken. Zo wordt via de SAVE-methode vanaf het begin de veiligheid van het kind centraal gezet en wordt die veiligheid beoordeeld in multidisciplinair verband. Bij de start van de hulpverlening en bij iedere volgende kernbeslissing vind in elk geval overleg plaats met de gedragsdeskundige. Daarnaast hanteert SVMN heldere richtlijnen voor medewerkers over de contactfrequentie met cliënten. Verder zijn in het SAVE-plan afspraken opgenomen en worden voorwaarden gesteld om de geconstateerde risico’s te beperken. Tijdens de evaluatie van de hulpverlening of in het kader van een (nieuwe) kernbeslissing wordt vastgesteld of de veiligheidsrisico’s nog bestaan/actueel zijn.
 
De inspectie is positief over de manier waarop binnen de SAVE-methode de veiligheid van kinderen centraal staat. Wel heeft de inspectie geconstateerd dat in een aantal individuele dossiers verbeteringen mogelijk zijn. SVMN heeft toegezegd dit op te pakken en op casusniveau de nodige verbetermaatregelen te treffen. De inspectie sluit hiermee de opvolging van het onderzoek naar de calamiteit af.
 
© Nationale Zorggids