Normal_inspectie_jeugdzorg

In mei 2015 deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek bij de afdeling pleegzorg van Oosterpoort. Onderzocht werd of de organisatie zorg draagt voor verantwoorde hulp aan kinderen. De inspectie oordeelt dat de kwaliteit van de jeugdhulp van de afdeling pleegzorg van Oosterpoort voldoende is.

Oosterpoort biedt orthopedagogische en orthopsychiatrische zorg voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Zij biedt onder andere ambulante hulpverlening, residentiële hulp en pleegzorg aan in de regio Oss en Den Bosch. De afdeling pleegzorg van Oosterpoort kent crisispleegzorg, kortdurende pleegzorg en langdurige pleegzorg.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van het toetsingskader Verantwoorde hulp voor jeugd, dat bestaat uit vijf thema’s: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie. Het thema leefklimaat wordt alleen getoetst in de residentiële jeugdhulp.

De afdeling pleegzorg van Oosterpoort scoort voldoendes op twaalf van de vijftien onderdelen. Zo zet de organisatie gekwalificeerde professionals in die passende hulp bieden. Professionals zorgen er ook voor dat acuut onveilige situaties worden opgeheven. Verder gaat de instelling zorgvuldig om met de gegevens van kinderen en hun ouders.

De inspectie is van mening dat de kwaliteit van de jeugdhulp bij de afdeling pleegzorg van Oosterpoort voldoende is. Tegelijkertijd is de inspectie van oordeel dat de afdeling pleegzorg van Oosterpoort aan alle criteria dient te voldoen, ook aan de drie die nu nog onvoldoende zijn. Zo bestaan er binnen de afdeling pleegzorg geen eenduidige afspraken of criteria over tussentijdse risicotaxaties bij zorgen over of wijzigingen in de opvoedsituatie van het kind. Verder worden afspraken en afwegingen om de veiligheidsrisico’s te beperken onvoldoende vastgelegd. Dit bemoeilijkt het voor de pleegzorgmedewerker en gedragswetenschapper om de gemaakte afspraken te bewaken en vast te stellen of de afspraken leiden tot vermindering van de veiligheidsrisico’s. Tot slot is in de cliëntenraad geen vertegenwoordiger van de afdeling pleegzorg actief.

De inspectie verwacht dat Oosterpoort binnen een half jaar voldoet aan de drie criteria die nu nog van onvoldoende kwaliteit zijn. 

© Nationale Zorggids