Normal_autisme_jongen__compfight_

Meisjes met autisme uiten hun aandoening op een andere manier dan jongens dat doen. De meisjes tonen minder sterk repetitief gedrag, zoals het typerende 'flapperen' met de handen. Dat blijkt uit een studie van de Stanford University, meldt NU.nl.

De onderzoekers richtten zich in hun onderzoek specifiek op de verschillen tussen jongens en meisjes. Ze onderzochten 128 meisjes met autisme en 614 autistische jongens. De onderzoekers kwamen tot een conclusie na een vergelijking tussen meisjes en jongens met dezelfde leeftijd en IQ-score.

Autistische meisjes tonen minder sterk repetitief gedrag dan de jongens met de aandoening. Ook zijn de meisjes minder eenzijdig geïnteresseerd in bepaalde zaken. Het sociale gedrag en de communicatieve vaardigheden bleken wel overeenkomstig te zijn. De onderzoekers verklaren het verschil tussen de seksen door het verschil in hersenstructuur. Het motorische gedeelte van de hersenen werkt bij meisjes bijvoorbeeld anders dan bij jongens.

Mensen met autisme zijn over het algemeen jongens. Slechts één op de vijf is meisje. Veel onderzoek naar autisme neemt jongens als uitgangspunt. De wetenschappers vrezen dat er niet genoeg bekend is over autisme bij meisjes en hopen met hun onderzoek te zorgen voor meer bewustwording. 

© Nationale Zorggids