Normal_sigaret_roken

Het moet afgelopen zijn met het 'gepolder' van de Nederlandse overheid met de tabaksindustrie. Dat is de inzet van de zaak die de rechtbank Den Haag maandag 28 september behandelt in een openbare zitting. De Stichting Rookpreventie Jeugd spande deze zaak een jaar geleden aan tegen de Staat, meldt deze stichting. 

Het gaat om de voortdurende, maar onrechtmatige, contacten die de Nederlandse overheid met de tabaksindustrie onderhoudt, zo stelt de stichting.  Daarom wordt de rechtbank onder meer gevraagd om de Staat te veroordelen tot het onmiddellijk beëindigen van al die contacten omdat die in strijd zijn met het Verdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tijdens de zitting lichten beide partijen hun standpunt toe en bekijkt de rechtbank of een schikking mogelijk is.

Stichting Rookpreventie Jeugd, opgericht door de longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, daagde op 8 september 2014 de Staat der Nederlanden voor de rechter om een einde te maken aan de in hun ogen structurele, veel te grote invloed van de tabakslobby op het anti-rookbeleid van de overheid. 

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van het roken. De helft van hen is jonger dan 65 jaar. Elke dag beginnen gemiddeld 100 kinderen onder de achttien jaar met roken. Vijftig van hen zullen hun hele verdere leven blijven roken en 25 zullen voortijdig aan de gevolgen ervan overlijden. 

© Nationale Zorggids