Normal_geld

Veel gemeenten weten momenteel nog steeds niet waar ze financieel aan toe zijn. Dit komt door het uitblijven van facturen in de jeugdzorg. Wethouders worden daarom zenuwachtig met de begrotingsbehandelingen op komst. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Het ontbreken van de bonnetjes is een financieel probleem, maar heeft ook gevolgen voor de inkoop en vernieuwing in de zorg. De vrees is dat er tekorten op de jeugdzorg ontstaan bij gemeenten, maar door het ontbreken van facturen is daar nog geen zicht op. Te langzaam wordt duidelijk hoe de vlag erbij hangt.

Door het gemis van de facturen ontbreekt een belangrijk sturingselement, want er is geen zicht op het zorggebruik. Het is daarom niet mogelijk om over vernieuwing van de zorg te spreken. “Instellingen weten nu niet of ze volgend jaar nog wel zorg kunnen verlenen”, zegt Jorrit Eijbersen, wethouder in Bunnik. “Die hebben wel wat anders aan hun hoofd dan met ons mee te denken over innovatie.”

De regio Zuidoost-Utrecht stevent in 2015 en 2016 af op een miljoenentekort voor alleen al de zwaarste vorm van jeugdzorg. Op andere vormen wordt ook een tekort gevreesd, maar dat is nog niet duidelijk. Eijbersen: “We moeten nu voor 2016 zorg inkopen, ook met andere regio’s. Het maken van afspraken is in deze financieel onzekere situatie haast onmogelijk geworden.”

© Nationale Zorggids