Normal_broodje_eten_isabella_fastfood_4575

Jongeren die mee hebben gedaan aan de leefstijlinterventie ‘Seven days of feedback’ zeggen bereid te zijn gezonder en duurzamer te gaan leven dan daarvoor. Zo geven zij aan minder vlees te eten (19 procent) en minder frisdrank te drinken (11 procent). Dat blijkt uit een evaluatie van ‘Seven days of feedback’ 2014, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Seven days of feedback is een leefstijlinterventie voor middelbare scholieren met het doel om hen te motiveren tot een gezonder en duurzamer eet- en beweegpatroon. In zeven dagen worden zeven opdrachten op het gebied van eten, drinken, verspillen en bewegen uitgevoerd, zoals een dag zonder vlees en een dag water drinken in plaats van frisdrank.
 
Het totale percentage scholieren dat direct na Seven days of feedback aangaf zijn/haar gedrag te gaan veranderen was het hoogst voor minder vlees eten (19 procent), portiegroottes verminderen (12 procent), frisdrank vervangen door water (11 procent) en meer bewegen (7 procent). “Veel scholieren zeggen na afloop van de interventie dat ze van plan zijn gezonder en duurzamer te gaan leven”, legt Matthijs van den Berg, afdelingshoofd Preventie en Voeding van het RIVM, uit. “Dat is bemoedigend, maar of dit alleen een momentopname is of ook leidt tot gedragsverandering op langere termijn, moet verder onderzocht worden.”
 
In 2014 maakten ruim 26.000 scholieren gebruik van de Seven days of feedback app, waarvan circa 5300 scholieren enkele vragenlijsten voor, tijdens en na de Seven days of feedback invulden. Het RIVM onderzocht de intentie tot gedragsverandering bij de deelnemende scholieren door hen vooraf, tijdens en na afloop van de verschillende uitdagingen enkele vragen te stellen. Op 9 november gaat Seven days of feedback 2015 van start.
 
© Nationale Zorggids