Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Het risico dat kinderen overlijden als gevolg van anesthesie is verwaarloosbaar klein. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), meldt De Telegraaf. 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 45.182 kinderen die tussen 2006 en 2012 onder narcose werden gebracht in het WKZ. De onderzoekers stelden vast hoeveel van deze patiënten overleden en wat de doodsoorzaak was. Totaal overleden er 42 patiënten, maar dat was bij de meeste kinderen te wijten aan de aandoening van het kind. Bij slechts één op de 10.000 kinderen speelde anesthesie een rol.

"Ik ben gerustgesteld", zegt kinderanesthesioloog Jurgen de Graaff die samen met collega's het onderzoek uitvoerde. "Gevoelsmatig wist ik het wel dat het goed zat, maar ik had geen hard bewijs. Nu wel. En dat is goed nieuws voor veel bezorgde ouders. Ik heb in de spreekkamer al verteld over de resultaten van dit onderzoek. Ze vinden het prettig om te horen dat de kans op overlijden door anesthesie nihil is. Dat stelt hen enorm gerust, omdat ze vaak banger zijn voor de anesthesie dan voor de operatie of onderliggende aandoening zelf."

De Graaff en collega's concluderen dat alleen hele jonge of ernstig zieke kinderen een verhoogd risico op overlijden hebben. "De ernstige complicaties zijn voor hen echter op één hand te tellen en bovendien hebben ze de operatie hard nodig. Ook deze ouders hoeven dus niet te vrezen voor de anesthesie", aldus De Graaff.

© Nationale Zorggids