Normal_bier_proeven1_alcohol_drank

Jongeren kopen voor zichzelf steeds minder alcohol. Dit blijkt uit onderzoek dat bureau Intraval uit heeft gevoerd. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid informeert de Tweede Kamer vandaag in een brief over de resultaten van het onderzoek.

Uit de studie blijkt dat dit jaar 1 procent van de 14- en 15-jarigen wel eens alcoholhoudende drank koopt voor zichzelf of anderen. Voor jongeren van 16 en 17 jaar is dit 10 procent. In 2011 lagen deze cijfers veel hoger. Toen gaf 9 procent in de leeftijdsgroep van 14 en 15 jaar aan wel eens drank te kopen, voor 16- en 17-jarigen was dat 78 procent.

Van Rijn is blij met de duidelijke verandering is in het koopgedrag van jongeren: "Het aanpassen van de wet was stap één, de nu veranderende sociale norm is stap twee. Maar waar het mij uiteindelijk allemaal om te doen is, is de gezondheidswinst die het oplevert voor onze jongeren."
 
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat jongeren onder de 18 jaar wel regelmatig alcohol drinken dat ze van ouders of oudere vrienden krijgen. "We zijn er dus nog niet", aldus Van Rijn. "De boodschap 'geen alcohol onder de 18' blijf ik dan ook uitdragen via de NIX18 campagne."
 
© Nationale Zorggids