Normal_rss_entry-16619

(ANP) - PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer willen opheldering over het bericht dat ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) correspondentie met de gemeente Utrecht moedwillig hebben vernietigd.

Het VPRO-programma Argos meldt zaterdag na eigen onderzoek dat stukken werden vernietigd omdat de vrees bestond dat ze zouden worden opgevraagd via een Wob-verzoek. Een voormalig VWS-ambtenaar zegt in Argos dat hij de opdracht kreeg om diverse documenten te verwijderen. Het gaat om correspondentie uit 2014 over de inzet van zogeheten 'loktieners' kort nadat de minimumleeftijd voor alcohol was verhoogd naar 18 jaar.

Volgens VWS ligt het anders. "Inhoudelijk relevante mails of documenten verwijderen of vernietigen is niet de manier waarop wij willen werken. In dit geval heeft een medewerker onjuist, te stellig of zonder mandaat e-mails verstuurd en opdracht gekregen van zijn leidinggevende om dit te corrigeren. Hiermee is voorkomen dat er informatie met als afzender VWS rondgaat die niet correct is."