Logo_download

Naar schatting wordt 32 procent van de kinderen in Nederland slachtoffer van een vorm van seksueel geweld: 41 procent van de meisjes en 23 procent van de jongens. Dit varieert van betasten tot verkrachting. De pleger is meestal een bekende. De meeste kinderen vertellen niemand wat ze hebben meegemaakt. Dit heeft te maken met schuld en schaamte, maar ook met angst voor de gevolgen van onthulling. Vooral kinderen die door iemand binnen de familie worden misbruikt, kunnen lang zwijgen. Dit meldt de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik. 

Waar het gaat om seksueel misbruik zijn kinderen met een verstandelijke beperking extra kwetsbaar. Diverse publicaties melden dat ongeveer 40 procent van de kinderen met een verstandelijke beperking voor het 18de levensjaar slachtoffer is van seksueel misbruik of mishandeling.
 
Seksueel misbruik kan ernstige gevolgen hebben voor kinderen. De meerderheid houdt er een negatief zelfbeeld aan over. Sommige kinderen hebben slaap- en concentratieproblemen doordat ze er steeds aan moeten denken. Tegelijkertijd proberen ze er juist niet aan te denken. Andere kinderen zijn heel druk of gaan drinken en blowen om stress te verminderen. Veel kinderen en jongeren die seksueel geweld hebben meegemaakt, hebben de diagnose Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Dit betekent dat het niet lukt om het gebeuren te verwerken.
 
Slachtoffers hebben ook verhoogde kans om in de toekomst nogmaals slachtoffer te worden. Daarnaast kunnen slachtoffers ook zelf pleger van seksueel misbruik worden: relatief veel zedendelinquenten blijken in hun jeugd te zijn misbruikt. Goede en vroegtijdige hulpverlening is dan ook belangrijk om seksueel misbruik tegen te gaan. Bij het stoppen van seksueel misbruik bij kinderen - met of zonder beperking - is de rol van de buitenwacht cruciaal. 
 
© Nationale Zorggids