Logo_i

In juli 2015 onderzochten de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg de kwaliteit van Veilig Thuis Fryslân. Veilig Thuis Fryslân voldoet aan 18 van de 24 verwachtingen uit het toetsingskader. 

De inspecties stellen dat elke vestiging van Veilig Thuis aan alle verwachtingen uit het toetsingskader moet voldoen. Veilig Thuis Fryslân voldoet aan 18 van de 24 verwachtingen. Zo houdt Veilig Thuis Fryslân goed zicht op de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens en zorgen de medewerkers ervoor dat acuut onveilige situaties worden opgeheven. Er zijn echter ook verbeterpunten. Zo ontbreekt het nog aan een registratiesysteem voor alle werkzaamheden en zijn op dit moment de dossiers van het voormalige steunpunt huiselijk geweld niet in te zien. 
 
Veilig Thuis Fryslân moet concrete verbetermaatregelen treffen die ertoe leiden dat voldaan wordt aan alle verwachtingen. De inspecties willen vóór 31 december 2015 geïnformeerd worden over deze verbetermaatregelen en de termijnen waarbinnen Veilig Thuis Fryslân de maatregelen doorvoert. De inspecties volgen de uitvoering van de verbetermaatregelen. 
 
Per 1 januari 2015 zijn het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) samengevoegd tot ‘Veilig Thuis’, advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. In Nederland zijn inmiddels 26 regionale vestigingen. De inspecties voeren in 2015 en 2016 stapsgewijs toezicht uit bij alle vestigingen en zullen hierbij verschillende aspecten belichten aan de hand van het Toetsingskader Veilig Thuis 2015.
 
© Nationale Zorggids