Logo_fnv_logo

De FNV roept de gemeenten die de brandbrief aan het kabinet nog niet getekend hebben op dit alsnog te doen. Deze week stuurden 234 wethouders van financiën een brandbrief aan het kabinet om laten weten dat de rek eruit is wat betreft bezuinigen. Dat meldt FNV. 

FNV voorzitter Ton Heerts: “Onze leden, mensen uit de zorg, sociale werkvoorziening en senioren voeren in veel gemeenten actie voor werk en inkomen. Het verzet tegen doorgeslagen kabinetsbezuinigingen wordt alleen maar breder nu ook wethouders een brandbrief sturen. Iedereen is het er over eens dat de menselijke maat terug moet keren. Wij roepen ook andere gemeentes op te tekenen. We zetten onze acties in gemeentes wél door, tenslotte zijn zij toch verantwoordelijk.”

FNV leden in de thuiszorg geven overal in Nederland aan dat zij hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren. Dat geldt ook voor de jeugdzorg en psychiatrische hulpverlening. De politie heeft te maken met de gevolgen van de bezuinigingen op kwetsbare mensen, die geen zorg meer krijgen en op straat belanden. 

Ton Heerts: “Bij decentraliseren hoort een fatsoenlijk budget. De boekhoudmentaliteit van het kabinet vernietigt kwaliteit van werk in de zorg en banen, ook voor kwetsbare mensen. We eisen goed beschut werk. De sociale werkvoorziening dreigt om te vallen.” 

De FNV strijdt voor een goede cao voor werknemers bij de sociale werkplaatsen. Duizenden werknemers uit de SW houden op donderdag 19 november een nationale actiedag en komen bijeen op het Malieveld voor meer werkzekerheid en koopkracht. De VNG weigert na langdurige onderhandelingen nog steeds een fatsoenlijk loonbod.

© Nationale Zorggids