Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

Artsen, docenten en hulpverleners moeten als het aan de VVD ligt een vermoeden van kindermishandeling verplicht melden. De huidige praktijk, waarbij zij zelf mogen beslissen of ze een melding maken bij Veilig Thuis, is volgens de regeringspartij te vrijblijvend. Dat meldt de NOS.

Vandaag, aan het begin van de week tegen Kindermishandeling, debatteert de Tweede Kamer over jeugdzorg. De VVD wil al langer dat een melding bij een vermoeden verplicht wordt. "Er zijn ieder jaar gevallen van kindermishandeling die te laat worden gezien. Maar het aantal meldingen blijft gelijk”, zegt Kamerlid Brigitte van der Burg.

De VVD'er vindt dat de huidige regelgeving niet werkt, omdat artsen, docenten en hulpverleners zich niet uit zichzelf melden. Wanneer het verplicht wordt, zullen er meer meldingen komen, denkt ze.

Artsenorganisatie KNMG is tegen een meldplicht. Volgens Giliam Kuipers, directeur beleid bij KNMG, zal een dergelijke plicht te veel ingrijpen op het gebied van de arts. Bij een te snelle melding wordt de vertrouwensband tussen arts en familie mogelijk geschaad, denkt Kuijpers. Ook de Kinderombudsman is tegen. De Kinderombudsman stelt vast dat de huidige meldcode goed werkt in beroepsgroepen waar training, goede criteria om te melden en inspectietoezicht zijn ingevoerd. In Nederland is dit het geval in ziekenhuizen. 

© Nationale Zorggids