Normal_tiener_jeugd_jongen

Nog steeds worden kinderen in gesloten jeugdinrichtingen geplaatst zonder de schriftelijke toestemming van een kinderrechter. Dit blijkt uit onderzoek van de kinderrechtenorganisatie ' Defence for Children'. Dit meldt Skipr.

Wanneer kinderen in een gesloten instelling moeten worden geplaatst, is daarvoor eerst toestemming nodig van een kinderrechter door middel van een machtiging. Uit signalen vanuit de kinderrechtenhelpdesk en uit navraag bij verschillende jeugdinrichtingen blijkt dat dit niet altijd gebeurt. 'Defence for Children' heeft daarom bij staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS aan de bel getrokken. In oktober van dit jaar heeft de Inspectie Jeugdzorg hetzelfde geconcludeerd. Ook zij zagen dat kinderen zonder toestemming van een rechter in een gesloten instelling geplaatst werden. Dit hebben zij toen ook bij Van Rijn aangekaart.
 
Jeugdzorg Nederland kan zich niet vinden in de stelling dat er kinderen zonder de tussenkomst van een rechter in een gesloten instelling worden geplaatst. "Wel verblijven jongeren die onder verschillende regimes vallen soms in dezelfde instellingen, maar er wordt maatwerk geleverd: jongeren zonder rechterlijke machtiging vallen niet onder het gesloten jeugdzorgregime." 'Defence for Children' bestrijdt dit en vindt het bovendien "absoluut onwenselijk als kinderen met elkaar in een gesloten instelling zitten, al is dat onder een ander regime''.
 
© Nationale Zorggids