Normal_mediaopvoeding

Windesheim start met een nieuwe leergang: Mediaopvoeding. Deze opleiding, met een modulair aanbod voor beroepskrachten die voor of met kinderen werken maar ook met ouders of het gezin als geheel, is vanaf 20 november te volgen. Beroepskrachten in het onderwijs, de jeugdzorg- en hulpverlening, gezondheidszorg of de opvoedingsondersteuning kunnen met deze leergang hun kwaliteiten in het begeleiden van kinderen die online actief zijn en hun adviserende rol naar ouders, professionaliseren. Dat meldt Windesheim.

Online activiteiten van kinderen en jongeren brengen naast plezier en ontwikkelingsvoordelen ook problemen met zich mee, zoals verslaving aan social media, cyberpesten, afwijkend sociaal gedrag of andere gezondheidsklachten. Veel ouders herkennen dit soort problemen en weten vaak niet goed hoe daarop te reageren. Maar ook veel onderwijzers of hulpverleners zitten met de handen in het haar bij deze opvoedvragen en twijfelen hoe ze hiermee om moeten gaan. De behoefte aan professioneel geschoolde opvoeders die weten hoe je kinderen en jongeren goed kunt begeleiden in het continu veranderende medialandschap stijgt daarom rap.
 
De leergang gaat officieel van start tijdens het symposium 'De mediawijze professional' op 23 november die Windesheim samen met mediawijzer.net georganiseerd. Op het symposium spreken onder andere Patrick Koning, auteur van het boek 'Mediawijsheid in de klas', Joris van Ouytsel, onderzoeker en specialist in het onderwerp mediawijsheid, Jorick Scheerens, docent en projectleider van het Practoraat Sociale Media en Patti Valkenburg, hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving.
 
Deelnemers die vragen hebben over kinderen en media en mediaopvoeding vanuit hun eigen praktijk en organisatie, kunnen deze onder begeleiding van een expert-moderator voorleggen en delen met andere professionals. Door het uitwisselen van ervaringen en casussen onder leiding van een expert krijgt elke deelnemer meer inzicht in de problematiek en de mogelijke oplossingen. Het symposium bij Windesheim richt zich op iedereen die met kinderen of jongeren werkt en te maken heeft met vragen omtrent media-opvoeding. Daarnaast is het symposium interessant voor studenten Pedagogiek en andere sociale opleidingen.
 
© Nationale Zorggids