Logo_inspectie_jeugdzorg

De Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg hebben in september en oktober 2015 onderzoek gedaan naar de kwaliteit van Veilig Thuis-organisaties in Brabant-Noordoost, Twente en Gelderland-Zuid. Eerder maakte het al bekend dat Veilig Thuis-organisaties in Drenthe, Noord en Midden Limburg en Utrecht moeten verbeteren om aan de verwachtingen te voldoen. 

Per 1 januari 2015 zijn het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) samengevoegd tot ‘Veilig Thuis’, advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. In Nederland zijn inmiddels 26 organisaties. De inspecties voeren in 2015 en 2016 stapsgewijs toezicht uit bij alle organisaties en zullen hierbij verschillende aspecten belichten. Doel daarvan is om te onderzoeken in hoeverre de organisaties voldoen aan (wettelijke) randvoorwaarden, zicht houden op de veiligheid en voorzien in de voorwaarden om een verantwoorde uitvoering van zijn taken te kunnen realiseren.

De inspecties hebben in het toetsingskader 24 verwachtingen opgesteld waaraan de organisaties moeten voldoen. Veilig Thuis Brabant-Noordoost voldoet aan 17 van de 24 verwachtingen. Het beschikt niet over kwalitatief en kwantitatief voldoende materieel en een vertrouwensarts is niet 24/7 bereikbaar. Veilig Thuis Twente voldoet aan 18 van de 24 verwachtingen. De organisatie start niet binnen vijf dagen na ontvangst van een melding met onderzoek en een vertrouwensarts is niet 24/7 bereikbaar.

Veilig Thuis Gelderland-Zuid voldoet aan 8 van de 24 verwachtingen. Verbeterpunten zijn onder andere dat professionals nog onvoldoende zicht houden op de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens en dat Veilig Thuis Gelderland-Zuid in onvoldoende mate gekwalificeerde professionals in zet. Wel is de instelling 24/7 bereikbaar en beschikbaar en is ook een vertrouwensarts 24/7 bereikbaar.

De organisaties moeten concrete verbetermaatregelen treffen die ertoe leiden dat wordt voldaan aan alle verwachtingen. 

© Nationale Zorggids