Normal_bedorven

Jaarlijks overlijden er wereldwijd 420.000 mensen aan het eten van besmet of bedroven voedsel en daarvan is dertig procent jonger dan vijf jaar. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een onlangs verschenen rapport, meldt de NOS.  

In de praktijk komt het neer op 125.000 kinderen die jonger zijn dan vijf jaar. Vooral in Afrika en Zuidoost-Azië is er veel kindersterfte door besmet of bedorven voedsel. Na langdurig onderzoek is het de WHO nu duidelijk hoe ernstig het probleem is.

Volgens Magaret Chan, het hoofd van de WHO, waren de schattingen over het aantal doden voorheen niet erg precies. Dit zei ze tijdens de presentatie van het rapport in Geneve. De laatste tien jaar hebben honderd deskundigen aan het rapport gewerkt, maar er is nog meer onderzoek nodig. De cijfers die zijn gepubliceerd, zijn nog voorzichtig, aldus de WHO.

Oorzaak van het bederven van voedsel zijn bacteriën zoals salmonella en E.coli. Ook giftige stoffen, chemicaliën, virussen en parasieten zijn spelbrekers. De meeste doden vallen in landen waar het inkomen laag en waar geen strenge eisen worden gesteld aan de productie van voedsel.

© Nationale Zorggids