Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Woonsprong in Hoogvliet, een Rotterdamse instelling voor jonge volwassenen met autisme en ADHD, moet direct dicht. Dat bevel heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag gegeven. Dit bevel houdt in dat de instelling met onmiddellijke ingang de zorg moet overdragen aan een andere zorgaanbieder, meldt de IGZ. 

Tijdens inspectiebezoeken constateerde de inspectie ernstige tekortkomingen die een acuut risico vormen voor de patiëntveiligheid en de gezondheid van cliënten. Ondanks meerdere verzoeken van de inspectie om de veiligheid van het wonen in de zorglocatie en de woonomstandigheden te verbeteren, hebben er niet voldoende verbetermaatregelen plaatsgevonden.

Bij de hertoets op 9 december 2015 constateerde de inspectie dat de situatie ten aanzien van de deskundigheid, veiligheid en hygiëne was verslechterd. Het bevel geldt voor zeven dagen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan de geldigheidsduur verlengen. De Woonsprong mag weer zorg verlenen op het moment dat de instelling, naar het oordeel van de inspectie, weer voldoet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg.  

© Nationale Zorggids