Normal_fireworks_vuurwerk

Steeds minder kinderen belanden door ongelukken met vuurwerk rond Oud en Nieuw met oogletsel in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), meldt BNR.

Volgens Tjeerd de Faber, voorzitter van de NOG, is de daling te danken aan de vuurwerkbril. De NOG heeft de laatste zeven jaar het aantal oogletsels door vuurwerk bijgehouden. Het aantal incidenten met kinderen onder de veertien jaar is afgenomen, blijkt uit de cijfers.

Het totale aantal oogletsels door vuurwerk daalt echter niet. "Dat is ook de reden waarom het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk, omdat wij denken dat dat de enige methode is die afdoende werkt om oogletsel door consumentenvuurwerk de wereld uit te helpen", zegt De Faber.

Volgens De Faber kan een vuurwerkbril tachtig procent van alle oogletsels door vuurwerk voorkomen. In sommige gevallen kan vuurwerk nog via de onderkant of zijkanten van de bril de ogen raken. Bovendien kan een explosiegolf het oog beschadigen. "Die gaat dwars door een lichaam heen. In ogen zitten namelijk structuren die zo fragiel zijn, dat dat, ook al heb je een vuurwerkbril op, toch nog onherstelbare schade aan een oog kan geven." 

© Nationale Zorggids