Normal_jeugd_hangjongeren_graffeti_

Jongerenwerk combineren met jeugdzorg: het lijkt een prima combinatie. In de praktijk lijken deze twee functies moeilijk te combineren. Dat meldt PZC.

De 26-jarige Liselotte Bek werd anderhalf jaar geleden aangenomen als jongerenwerker in de gemeente Noord-Beveland. Omdat sinds 2015 gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, kreeg ze meer uren toebedeeld door te werken in de jeugdzorg. "Ik werkte zestien uur per week als jongerenwerker en ik vond het een prima idee om mijn uren uit te breiden met jeugdzorg”, zegt ze.

In de praktijk blijkt de jeugdzorg al haar tijd op te slokken. Ze houdt zich voornamelijk bezig met het screenen van jeugdzorgvragen. Het gevolg was dat haar jongerenwerk volledig stil kwam te liggen. Bek zit daardoor in een lastige situatie. “Als je kijkt naar urgentie, wint een zorgaanvraag het vrijwel altijd van het jongerenwerk. Maar dat betekent niet dat het jongerenwerk niet belangrijk is. Het is een veld waaruit we veel informatie kunnen halen. Over jongeren en voor jongeren."

Om die reden wordt momenteel gekeken welke vorm het jongerenwerk in de toekomst krijgt en wie verantwoordelijk wordt voor de uitvoering. 

© Nationale Zorggids