Normal_rss_entry-26292

(ANP) - Het acute tekort aan Thyrax-tabletten in Nederland is vervelend voor schildklierpatiënten maar levert voor de meeste kinderen met dergelijke aandoeningen niet echt problemen op. Dat zeggen de kinderarts-endocrinologen Paul van Trotsenburg en N. Zwaveling-Soonawala in een vrijdag verzonden brief aan collega's.

"De ervaring van de meeste kinderarts-endocrinologen is dat omzetting naar een ander merk schildklierhormoon bij kinderen zelden problemen oplevert.'' Schildklierhormoon is onder meer van groot belang voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen dus kinderen worden al vaak gecontroleerd. De brief is geschreven in reactie op geluiden over veel ongeruste ouders en bedoeld als "hart onder de riem'', zei Trotsenburg vrijdag tegen het ANP.

Extra onderzoeken zijn voor kinderen best belastend. Het advies van het landelijke Expertisecentrum zeldzame schildklieraandoeningen/congenitale hypothyreoïdie is om na omzetting naar een ander merk alleen extra bloedonderzoek te verrichten als een kind laat merken zich anders te voelen na de omzetting. Baby's met een schildklieraandoening worden volgens Trotsenburg al om de paar weken gecontroleerd. Extra controle bij hen is dus meestal niet nodig.

In Nederland hebben naar schatting vierduizend kinderen een schildklieraandoening. Ongeveer de helft van hen heeft de ziekte van Hashimoto, een auto-immuun aandoening waarbij de eigen schildklier wordt aangevallen. Zo'n 1200 tot 1300 kinderen zijn geboren zonder schildklier of zonder goed werkend orgaan (congenitale hypotheroïdie). Schildklierkanker en de ziekte van Graves zijn andere aandoeningen die het orgaan ernstig kunnen beschadigen of helemaal uitschakelen.