Normal_adhd_school_kinderen

Er lijkt een verband te zijn tussen ADHD en het zien van gewelddadige televisie of het spelen van gewelddadige videogames. Geweld kan in een kleine groep risicokinderen ADHD aanwakkeren. Onder geweld wordt schieten of vechten verstaan. Dit onderzocht Sanne Nikkelen voor haar promotieonderzoek aan de UvA, meldt BNR.

Promovenda Nikkelen vermoedt dat de prikkelende inhoud van games of televisie met geweld van invloed kan zijn op de ontwikkeling van ADHD. “Wanneer je veel blootgesteld wordt aan deze opwinding, raak je daar in feite aan gewend”, zegt Nikkelen. Ze vergelijkt dit met prikkels in de klas. In een klaslokaal zijn veel minder prikkels, het kan zijn dat een kind zich in zo'n situatie gaat vervelen en moeite heeft om stil te zitten. “Het aantal prikkelingen is dan te laag.”

Nikkelen volgde voor een langere tijd kinderen en jongeren. Hierbij ontdekte ze dat het effect twee kanten op gaat. Zo heeft ze ook kunnen vaststellen dat kinderen met meer ADHD-symptomen later meer gewelddadige media bekijken. De promovenda benadrukt wel dat het niet vaststaat dat wanneer een kind gewelddadige media gebruikt, deze ADHD krijgt. 

©Nationale Zorggids