Normal_eten_pizza_kind

Het is niet goed om kinderen verplicht hun bord leeg te laten eten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het European Journal of Clinical Nutrition. Kinderen die leren hun bord leeg te eten, zouden daardoor op latere leeftijd ook meer gaan eten. Dat meldt RTL Nieuws.

Veel ouders geven kinderen de gewoonte mee om hun bord leeg te eten. Maar volgens het onderzoek hebben deze kinderen gemiddeld een hogere BMI dan kinderen die niet verplicht hun bord leeg moeten eten. Daarnaast herkennen kinderen innerlijke signalen van 'honger hebben' en 'vol zitten' niet goed genoeg meer door de lessen van de ouders.

Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum vindt ook dat ouders af moeten van het eet-je-bord-leeg-principe. "Ga niet dreigen. Het kind hoeft het bord niet per definitie leeg te eten. Die regel werkt eerder ontmoedigend. Laat het kind zelf bepalen hoeveel hij/ zij eet."

De onderzoekers adviseren om de kinderen kleinere hoeveelheden voedsel voor te schotelen. Als dan blijkt dat ze nog honger hebben, kunnen ze meer krijgen. 

©Nationale Zorggids