Normal_drinken_bier_alcohol

Hoewel vanaf 2015 jongeren onder de 18 jaar geen drank meer mogen kopen, eindigen nog net zoveel tieners met alcoholvergiftiging op de Spoedeisende Hulp als in 2014. Omgerekend iedere drie dagen komt er een laveloze tiener binnen in ziekenhuizen in Drenthe en Groningen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

In 2015 belandden 122 jongeren op de Spoedeisende Hulp in de twee provincies, en dat aantal is vergelijkbaar met die van het jaar ervoor. Vanaf 2015 is het voor jongeren onder de 18 jaar niet meer mogelijk om alcohol te kopen maar dat heeft tot dusver niet gezorgd voor een daling in het aantal jonge tieners dat wordt binnengebracht.

Al jaren ligt het jaarlijkse gemiddelde van comazuipers die worden binnengebracht in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) rond de twintig. In 2014 en 2015 zijn die cijfers ongeveer gelijk gebleven. Wat wel opvalt, is dat er tegenwoordig meer meisjes dan jongens met alcoholvergiftiging binnenkomen in de ziekenhuizen in het Noorden. In Groningen en Drenthe komt omgerekend iedere drie dagen een tiener binnen met alcoholvergiftiging. Het Nederlands Signaleringscentrum Kindegeneeskunde (NSCK) constateerde eerder al dezelfde feiten.

Tegenwoordig wordt door zorgpersoneel wel anders aangekeken tegen comadrinkers en jongeren met alcoholvergiftiging. “Vroeger dacht men 'ach, wat maakt het uit'. Wij deden dat ook. Maar nu is er steeds meer het besef dat alcohol niet goed is voor de ontwikkeling”, aldus kinderarts Gieneke Gonera van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WHA). In Assen is een alcoholpoli ingericht waar intensieve begeleiding plaatsvindt voor jongeren die binnenkomen met alcoholvergiftiging.

© Nationale Zorggids