Normal_kinderombudsman

Diverse (politieke) jongerenorganisaties pleiten samen voor een volledig onafhankelijke Kinderombudsman. De organisaties vinden dat door alle commotie van de afgelopen twee weken duidelijk is geworden dat de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman een belangrijk onderwerp van gesprek is. Dat meldt Augeo.

De jongerenorganisaties vinden dat de 'Wet Nationale Ombudsman' niet duidelijk genoeg is. Daardoor lijkt het alsof de Kinderombudsman niet onafhankelijk is. “Met name in de voordracht van een nieuwe Kinderombudsman maakt de wet mogelijk dat de Nationale Ombudsman zich opstelt als een meerdere van de Kinderombudsman”, zegt Tamara Berends van de Augeo Jongerentaskforce. Zij vindt dat de wet in het belang van de kwetsbare kinderen beter geregeld moet worden.

De wet dient zo snel mogelijk geëvalueerd te worden, vinden de politieke jongeren. Ze benadrukken dat bij de evaluatie het belang van kwetsbare kinderen niet vergeten mag worden. Zij roepen de Tweede Kamer op om de wet te herzien, zodat de Kinderombudsman vrij zijn werk kan uitvoeren.

De Augeo Jongerentaskforce – Aanpak van geweld tegen kinderen – , Villa Pinedo, Jongerenpanel Veilige Toekomst en de politieke jongeren van de ChristenUnie, CDA, D66, SGP, PvdD, Groenlinks en de PvdA staan samen voor de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman. Zij roepen andere organisaties op om zich hiervoor ook hard te maken en op te komen voor de rechten van het kind. 

©Nationale Zorggids