Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

Ouders weten niet waar ze terechtkunnen als ze de jeugdhulp voor hun kind willen regelen. Ze wachten veel te lang op een reactie van de gemeente. En voelen zich niet gehoord of serieus genomen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit de Jaarrapportage 2015 van de Monitor Transitie Jeugd. In 2015 ontving de Monitor Transitie Jeugd 472 meldingen over knelpunten die voortkomen uit de decentralisatie van jeugdhulp naar de gemeenten. De knelpunten die in begin 2015 geconstateerd zijn, bestaan aan het eind van het jaar nog steeds. Dat meldt De Monitor Transitie Jeugd.

De route op weg naar passende jeugdhulp voor hun kind is voor ouders lang, onduidelijk en onaangenaam. Ouders worden slecht te woord gestaan en zij vinden dat hun gemeente, het wijkteam en de hulpverleners vaak onvoldoende samenwerken om de juiste weg naar jeugdhulp voor hun kinderen te vinden. Zij hebben de indruk dat het hierbij aan regie ontbreekt. Regie die ontzettend hard nodig is, omdat kinderen niet morgen maar vandaag jeugdhulp nodig hebben. De deur naar jeugdhulp blijft voor ouders (te lang) dicht.

De Monitor Transitie Jeugd brengt ieder kwartaal een rapportage uit. De Monitor Transitie Jeugd bestaande uit Zorgbelang Nederland, Uw Ouderplatform, Ieder(In), MEE Nederland, LOC en Landelijk Platform GGz brengt in april 2016 weer een kwartaalrapportage uit.

©Nationale Zorggids