Normal_copyright_stockfreeimages_mishandeling_kind_knuffel_

Afgelopen maandag is de nieuwe Richtlijn Kindermishandeling gepubliceerd. Indien een professional in de jeugdhulp of jeugdbescherming kindermishandeling vermoedt kan deze aanbevelingen voor handelen terugvinden in de Richtlijn. Het vaststellen van kindermishandeling is complex, want signalen verschillen per situatie. Dit meldt Defence for Children. 

Allereerst benadrukt de richtlijn dat er bij een vermoeden van kindermishandeling altijd nagegaan moet worden of er sprake is van acuut gevaar. Er wordt beschreven hoe een jeugdprofessional dit kan nagaan en hoe hij moet handelen indien er daadwerkelijk sprake van is. Ook is er aandacht besteed aan de hantering van de meldcode. De richtlijn bevat een overzicht van risicofactoren voortgekomen uit wetenschappelijke studies. Deze risicofactoren vertonen een sterke samenhang met kindermishandeling. Tevens wordt er geschreven over de beschermende factoren welke een gunstige invloed hebben of de impact van de mishandeling kunnen verminderen.

Bij het bredere programma Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming is Defence for Children betrokken als extern expert. Elke richtlijn is onderworpen aan een kinderrechtentoets. De Richtlijn Kindermishandeling is de veertiende richtlijn voor jeugdprofessionals.

©Nationale Zorggids