Normal_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid een brief gestuurd met daarin een korte evaluatie van en een vooruitblik op het toezicht van de inspecties op de Veilig Thuis-organisaties. Van de 26 organisaties voldoen er 24 aan de basiseisen; twee organisaties staan onder verscherpt toezicht. Dat melden de inspecties.

In 2015 hebben de inspecties toezicht uitgevoerd bij alle 26 Veilig Thuis organisaties. Het toezicht richtte zich op de thema’s (wettelijke) randvoorwaarden, veiligheid en organisatie. Van de 26 Veilig Thuis organisaties voldoen er inmiddels 24 aan de basisvoorwaarden uit het toetsingskader Stap 1. De inspecties hebben Veilig Thuis Gelderland Zuid en Veilig Thuis Drenthe onder verscherpt toezicht gesteld en volgen de verbetertrajecten intensief.

De inspecties constateren dat het niet alle Veilig Thuis organisaties lukt om grip te krijgen op de instroom en doorstroom van meldingen, waardoor wachtlijsten ontstaan. De inspecties achten dit zorgelijk.

De inspecties verwachten dat de Veilig Thuis organisaties de verantwoordelijke gemeenten regelmatig op de hoogte stellen van de gang van zaken, zoals het verloop van de wachtlijsten, en de gemeenten tijdig betrekken bij het oplossen van eventuele knelpunten. Van de verantwoordelijke gemeenten verwachten de inspecties dat zij actief zicht houden op het ontstaan van wachtlijsten. De gezamenlijke gemeenten en de verantwoordelijke wethouders dienen toe te zien op de stand van zaken bij Veilig Thuis en zorg te dragen voor voldoende capaciteit bij Veilig Thuis en bij het lokale veld.

De uitvoering van het toezicht Stap 2 start in januari 2017. De inspecties richten zich bij Stap 2 in het bijzonder op de kwaliteit van het inzetten van vervolgtrajecten en de kwaliteit van het uitvoeren van onderzoeken. Daarnaast beoordelen ze twee criteria ten aanzien van de cliëntenpositie en organisatie. Daarbij is tevens afgestemd met het programma: ‘Veilig Thuis, de basis op orde’.

Door: Redactie Nationale Zorggids