Normal_pexels-andrea-piacquadio-3808803__1_

Komend jaar gaat Jeugdzorg Pluryn hun gesloten jeugdzorg in Eefde reorganiseren. Met deze verandering zal er minder dwang uitgeoefend worden, meer kleinschalige leefgroepen gecreëerd worden en isolatieruimtes gesloten worden. Pluryn is één van de organisaties die deze verandering doorvoerd, waarbij meerdere instanties in Nederland afstand nemen van de isolerende behandeling. Dit meldt de Stentor.

De gesloten jeugdzorg in Nederland wordt al jaren als negatief ervaren, waarbij de politiek al tijden veranderingen wilt doorvoeren. De Stichting Het Vergeten Kind kwam vorig jaar met een petitie om deze behandeling te verbieden. Zij concluderen dat kinderen getraumatiseerd worden omdat ze hier constant opgesloten zijn.

De petitie werd door ruim 133.000 mensen ondertekend. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) besloot vervolgens dat gesloten inrichtingen tegen het jaar 2030 compleet afgebouwd moeten zijn.

Over het algemeen worden jongeren met een ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen naar dit soort instanties gestuurd, ofwel JeugdzorgPlus. Ook zitten er jongeren die verplicht opgenomen zijn door een machtiging van een rechter, voor wie constante aandacht en hulp nodig is. In Nederland zijn zestien locaties die JeugdzorgPlus aanbieden.

Groepen verkleinen

Van Ooijen wil in de eerste fase van de complete sluiting, dat zorgaanbieders vanaf 2025 met kleinere groepen gaat werken. De reorganisatie wordt in een samenwerking tussen het Rijk, gemeenten en zorgaanbieders uitgevoerd. Pluryn begint dit jaar al met de ombouw van de jeugdhulp.

Niet alleen het behandelplan wordt veranderd, maar ook de werkelijke inrichting van bestaande gebouwen. Er worden comfortrooms toegevoegd, waar jongeren in een sociale setting tot rust kunnen komen. Ook worden deze groepen huiselijker, zodat jongeren zich op hun gemak voelen.

Verder worden slaapkamers tot ‘veilige kamers’ omgebouwd, waar jongeren zich niet kunnen verwonden aan objecten in de ruimte. Hier kunnen de jongeren onder toezicht blijven slapen. Pluryn wil deze inrichting voor alle slaapkamers gebruiken, zodat jongeren zich rustig en veilig kunnen terugtrekken.

Hiermee komen de afzonderingsruimtes, ook wel isoleercellen genoemd, ten einde. JeugdzorgPlus-instellingen gebruiken deze ruimtes om jongeren gedwongen afgezonderd op te sluiten. Dit gebeurt wanneer jongeren zich agressief gedragen, zichzelf pijn willen doen of bij een paniekaanval. Voor sommige jongeren is deze ervaring traumatisch.

Onhandelbaar

In de laatste vier jaar hebben meer organisaties de keuze gemaakt om een verandering door te voeren. Het aantal afzondering ruimtes in de gesloten jeugdzorg is verminderd van 72 naar 27. Deze verandering betekent wel dat er meer personeel nodig is. Er zal dan vaker één op één gewerkt moeten worden, waardoor de medewerker zich niet meer met de rest van de groep kan bezighouden. Hierdoor heeft Pluryn twintig extra medewerkers nodig op locatie.

Toch twijfelen sommigen aan het geheel ontdoen van afzonderingsruimtes. Sommige jongeren moeten juist afgezonderd worden, waarbij alleen een veilige kamer niet voldoet.

De kosten

Zowel de herinrichting als het aannemen van nieuwe begeleiders vraagt om meer geld. Pluryn is hierover in discussie met gemeenten in de regio. Het plan is om opnieuw een plek te creeëren voor deze jongeren in hun eigen omgeving, en dat de opname bij Pluryn zo kort mogelijk is. Door het kleinschalig te houden kan er meer aandacht richting de jongeren, waardoor Pluryn’s zorg en resultaten verbeteren.

Door: Nationale Zorggids