1.217 meldingen over vermoedelijke bijwerkingen na vaccinaties

Bijwerkingencentrum Lareb ontving in 2022 1.217 meldingen over mogelijke bijwerkingen na vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma (NVP). Dat zijn er minder dan in de voorgaande jaren. Het centrum heeft tussen de meldingen geen verontrustende bijwerkingen gevonden. Ook zijn er sinds de uitbreiding van de HPV-vaccinatie voor jongens geen verschillen in bijwerkingen tussen jongens en meisjes en de verschillende leeftijden zichtbaar. Dit meldt Lareb.

Per melding zijn er zo’n drie tot vier bijwerking gemeld. 83 procent was afkomstig van een ouder of verzorger van de gevaccineerde en 17 procent van de meldingen werd gedaan door een zorgprofessional. Koorts, prikplaatsreacties, misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid waren de meest gemelde bijwerkingen in 2022.

HPV

Hoewel Lareb in 2022 in totaal minder meldingen binnenkreeg dan voorgaande jaren, kwamen er wel meer meldingen binnen over het HPV-vaccin. Maar daar is een goede reden voor: vorig jaar zijn er flink meer HPV-vaccinaties gezet. Jongens kregen namelijk voor het eerst een uitnodiging hiervoor én de leeftijd waarop kinderen deze vaccinatie kunnen halen is uitgebreid: 2022 was het eerste jaar waarin 10-jarigen al terecht konden voor de prik. Ook was vorig jaar een inhaaljaar voor ongevaccineerde jongvolwassenen. Landelijk waren er allerlei pop-uplocaties die het voor jongeren makkelijker maakten om zich te laten inenten tegen het humaan papillomavirus.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky