Kinderen op maanden op wachtlijst voor logopedie: 'Ontwikkeling staat stil'

In Amsterdam groeien de wachtlijsten voor logopedie. Er is een tekort aan logopedisten in de stad. De beroepsgroep noemt dit zorgelijk, omdat deze hulp belangrijk is voor jonge kinderen die zich verbaal niet kunnen uiten. Sommigen zullen hierdoor komen stil te staan op cruciale ontwikkelingsvlakken. Dit meldt AT5.

Bij Logopedie Nieuw-West is de wachttijd zo’n zes maanden. Er staat al tijden een vacature uit voor nieuwe collega’s, maar er komen geen reacties op binnen. En het tekort speelt niet alleen in deze praktijk. Ruim 90 procent van de logopediepraktijken in Noord-Holland werkt inmiddels met een wachtlijst. Jonge kinderen die soms dringend hulp nodig hebben, kunnen hierdoor stagneren in hun ontwikkeling. 

Te weinig afstuderende logopedisten

Vaak gaat het om kinderen die (nog) niet goed kunnen praten en hun omgeving ook niet begrijpen. Daardoor ontstaan problemen en stoppen ze soms helemaal met praten, of raken ze boos en gefrustreerd. “Op de lange termijn krijgen ze moeite op school en in sociale situaties”, legt Chantal de Haan van Logopedie Nieuw-West uit. Zij denkt dat er twee redenen zijn voor de oplopende wachtlijsten: er zijn jaarlijks zevenhonderd nieuwe logopedisten nodig, maar ieder jaar studeren er slechts vijfhonderd studenten af. Ook worden kinderen vaker gediagnosticeerd met een spraakprobleem en zijn er meer doorverwijzingen door de toenemende aandacht voor spraak- en taalontwikkeling.

Weinig sociale contacten buiten school

In Nieuw-West is logopedie hard nodig, zegt De Haan. Kinderen spelen maar weinig buiten en hebben ook niet veel sociaal contact buiten school om. Soms is er bij ouders niet genoeg tijd of geld om thuis een stimulerende taalomgeving te creëren. “Dat draagt allebei niet bij aan de ontwikkeling van je spraak.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky