Logo_logo_atrium

Een internetpetitie van verloskundigen in Limburg tegen de centralisatie van de acute verloskunde in het Heerlense Atrium Ziekenhuis is in twee weken tijd al bijna 2400 keer ondertekend. Dat meldt de Limburger.

Begin juli maakten fusiepartners Atrium en Orbis bekend dat de acute verloskunde in 2016 zal worden gecentreerd in een nieuw vrouw-moeder-kind-centrum in Heerlen, dat nog aanbouw is. Een Atriumwoordvoerster zei gisteren begrip te hebben voor de petititie maar benadrukt dat centraliseren grote voordelen heeft, zoals het altijd beschikbaar zijn van een deskundig team.

Volgens initiatiefnemer Sarah Mathijs, verloskundige in Sittard, wordt de petitie vooral ondertekend door bezorgde cliënten. Velen uiten hun twijfels over een langere rijtijd in acute situaties. De ondertekenaars van de petitie zien liever dat de verloskundige zorg in beide ziekenhuizen behouden blijft. Mathijs merkt in haar eigen praktijk hoeveel aanstaande ouders ongerust zijn. 'Daarbij speelt ook het sentiment mee dat zij straks Heerlen als geboorteplaats van de kinderen in hun paspoort krijgen.'

Mathijs hoopt dat haar petitie nog een veelvoud aan handtekeningen zal opleveren. 'Ik heb gelezen dat je met 40.000 steunbetuigingen via een burgerinitiatief een onderwerp op de agenda van de Tweede kamer kunt zetten. Dat zou heel mooi zijn.” De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels vragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid. De partij stelde ook vragen in het Limburgs Parlement.

© Nationale Zorggids