Normal_kindermisbruik__kinderporno__kind__baby__handen__moeder__ouders__geboorte

Bijna vier op de tien vrouwen die lijden aan postnatale depressie na de geboorte van hun kindje blijven zich ook op langere termijn neerslachtig voelen. Dit meldt GGZ Nieuws.

Tot dusver werd algemeen aangenomen dat depressieve gevoelens bij pas bevallen vrouwen na drie tot zes maanden weer verdwijnen. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Leuven weerlegt deze aanname. “De studies bevestigen onze vermoedens. Gemiddeld genomen blijft 38 procent van de mama's zich op lange termijn slecht voelen, tot een jaar na de geboorte of zelfs langer,” aldus de onderzoekers.

Ongeveer dertien procent van de pas bevallen vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie. Zij voelen zich droevig, prikkelbaar, hebben een laag zelfbeeld en beleven geen plezier aan hun kindje en aan hun leven. De onderzoekers van de Leuvense universiteit stelden in de praktijk vast dat een groot deel van de moeders blijft sukkelen met een depressie. Zij maakten een analyse van 23 studies naar postnatale depressie en zagen het praktijkbeeld bevestigd.

De onderzoekers keken ook welke risicofactoren ervoor kunnen zorgen dat een postnatale depressie chronisch wordt. Zo bleek dat met name jonge alleenstaande moeders meer risico lopen op een slepende depressie. Ook een laag inkomen, een slechte relatie met de partner en een verleden van depressie spelen en vooral de opeenstapeling van deze factoren, spelen een grote rol.

© Nationale Zorggids