Te vroeg geboren baby met haar inktvisje. Foto: babydjungeln.se

De afdeling voor te vroeg geboren baby's in het Zaandam Medisch Centrum is een bijzonder project gestart. Elk te vroeg geboren kindje krijgt een met de hand gehaakt inktvis-knuffeltje bij zich in de couveuse. In Zweden en Denemarken ontdekten verpleegkundigen dat de kindjes rustig worden van de knuffels en het idee is nu overgewaaid naar Nederland. Dit meldt het AD.

Waarschijnlijk worden de te vroeg geboren baby's rustiger van de inktvisjes doordat de tentakels wellicht net zo voelen als de navelstreng. Ze gaan de tentakels vasthouden en trekken daardoor minder snel de slangetjes en sondes uit hun eigen lichaampje. De baby's zijn meer ontspannen, hebben een regelmatigere hartslag en ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed verbetert.

De Nederlandse Ria Knulst uit Lelystad zag de gehaakte inktvissen op het Zweedse nieuws en startte een speciale Facebook-pagina om het project ook in Nederland te introduceren. Inmiddels hebben zeven ziekenhuizen in Nederland toegezegd de gehaakte inktvissen te gaan gebruiken. Het Zaandam Medisch Centrum start volgende week.

Aan de zelfgemaakte beestjes worden strenge eisen gesteld. Zo mogen de tentakels niet langer zijn dan 20 cm en moeten de inktvisjes gemaakt zijn van 100 procent katoen en op 60 graden gewassen kunnen worden. Elk knuffeltje wordt eerst uitvoerig gecontroleerd en gewassen. Knuffeltjes die worden afgekeurd worden meegegeven aan broertjes of zusjes van de couveusekindjes.

© Nationale Zorggids