Normal_normal_baby_voetjes_zoon_jongen

Een baby maken uit drie ouders. In Nederland is de zogenaamde mitochondriaal donatie verboden, maar in Engeland ligt een wetsvoorstel op tafel om het maken van baby's uit twee eicellen van verschillende vrouwen en de sperma van een man te legaliseren. Dit meldt de Telegraaf.

Wetenschappers aan de universiteit van Newcastle wachten nu op de acceptatie van het wetsvoorstel om een mitochondriaal donatie baby te creëren. Mitochondriaal donatie is een methode waarbij fout DNA uit de eicel van de  moeder wordt gehaald en vervangen wordt door goed DNA uit de eicel van een andere vrouw. De nieuwe eicel wordt vervolgens geïnsemineerd met het sperma van de vader. Het idee is dan dat er negen maanden later een gezond kind wordt geboren.
 
Deze methode is uitermate geschikt om zeldzame erfelijke ziektes uit te sluiten. Net als bij een donordonatie wordt alleen het ongezonde deel vervangen door het gezonde donordeel. De donor van de tweede eicel blijft overigens wel anoniem.
 
Met het wetsvoorstel dat nu in Engeland op tafel ligt kan het zijn dat voor het eind van dit jaar de onderzoekers uit Newcastle al verder kunnen met deze methode. Nederland en de rest van Europa staat dit soort medische projecten vooralsnog nog niet toe. Critici zeggen dan ook dat de mitochondriaal donatie de deur naar de creatie van een designer baby open zou zetten. Als alles straks een keuzeoptie wordt, zo klinken de geluiden, hoe lang moeten we dan wachten op de creatie van een superbaby?
 
© Nationale Zorggids