Normal_baby_dokter_onderzoek_gezondheid

(Novum) - Naar de twee vaccins die op de markt zijn tegen kinkhoest is meer onderzoek nodig. Beide vaccins lijken geschikt voor effectieve bescherming, maar voor een duidelijke conclusie is meer kennis nodig. Dat stelt de Gezondheidsraad in een woensdag gepubliceerd advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Voor de vaccinatie van zuigelingen wordt in Nederland gebruikgemaakt van een combinatievaccin dat is gericht tegen zes infectieziekten, waaronder kinkhoest. De Europese gezondheidsraad liet onlangs een tweede vaccin toe tot de markt.

Wetenschappers zijn het er niet over eens aan welke criteria een goed vaccin tegen de besmettelijke ziekte moet voldoen. De Gezondheidsraad stelde tien jaar geleden dat een vaccin verschillende onderdelen van de bacterie zou moeten bevatten, maar is daar nu niet meer van overtuigd.

Nieuw immunologisch en veldonderzoek moet duidelijkheid verschaffen over aan welke criteria een vaccin moet voldoen. Het onderzoek is volgens de raad ook nodig om vaccins te ontwikkelen die langduriger bescherming bieden dan de bestaande vaccins.

Het huidige combinatievaccin houdt vooralsnog de voorkeur van de Gezondheidsraad. Voor een overstap naar het nieuwe combinatievaccin zijn meer gegevens nodig over onder meer het gebruik in specifieke groepen, zoals prematuur geboren kinderen.