Tweeling

Nederlandse moeders van meerlingen zouden 8 weken langer zwangerschapsverlof moeten krijgen, zo pleit de Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen (NVOM). Deze moeders hebben al weken eerder verschijnselen die aanleiding geven tot stoppen met werken. Al veel andere landen hebben het zwangerschapsverlof bij meerlingen verlengd. Dit meldt het Leidsche Dagblad. 

De NVOM is al bijna 4 jaar aan het lobbyen voor verlenging van het zwangerschapsverlof bij een zwangerschap van meer dan één kind. “Wij hebben onderzoek gedaan naar de effecten van zo’n zwangerschap en willen op basis daarvan acht weken extra verlof,” zegt Voorzitter Sep Visser. “Het wordt nu onderschat.”
 
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben gemiddeld al 4 weken eerder dan andere zwangeren last van verschijnselen die werken bemoeilijken.  Sep Visser: ”Mentaal en lichamelijk is zwangerschap van een meerling een stuk zwaarder. Moeders gaan te lang door. Uiteindelijk melden ze zich ziek, maar pas op een moment dat ze echt niet verder meer kunnen, ze er helemaal doorheen zitten en het dus eigenlijk te laat is."
 
“Nu krijgen alle zwangeren zestien weken verlof, hoeveel baby’s ze ook verwachten. Terwijl in veel andere landen je bij een tweeling dubbel zoveel weken thuis kunt blijven,” aldus Visser. De NVOM hoopt daardoor dat het Nederlandse Rijk binnenkort besluit het voorbeeld van haar buurlanden op te volgen. In Frankrijk krijgt een moeder in verwachting van een tweeling 18 weken extra verlof (in totaal 34 weken). In Duitsland krijgen ze 4 weken extra (in totaal 18 weken) en Poolse moeders krijgen 10 weken extra (in totaal 28 weken). 
 
© Nationale Zorggids