Normal_2138872416_cb128eed0b_o

Om jonge kinderen gezonder te laten eten is er een nieuw kinderverhaal geschreven. De strip, die bestaat uit verhalen over dieren die groenten en fruit erg lekker vinden, heeft tot doel imitatiegedrag onder jonge kinderen te stimuleren. Het leuk maken van eten van groente en fruit is een onderdeel van een campagne tegen obesitas. Dit meldt Trouw. 

Wanneer kinderen lezen over een konijn dat graag wortels eet, knagen ze daarna twee keer zoveel aan wortels dan kinderen die niet voorgelezen zijn. Moniek Buijzen, hoogleraar communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit, en Simone de Droog creëerden daarom het verhalenboek ‘Groentefroetels’. 
 
De Droog: "Het doel van deze verhalen is om duidelijk te maken dat het eten van groente en fruit leuk is en om imitatiegedrag - het gezond eten - te stimuleren. Want kinderen die al op jonge leeftijd gewend zijn geraakt aan het eten van groente, zullen die smaak ook meer gaan waarderen. Snoep vinden kinderen door alle suikers snel lekker, maar fruit en groenten moet je ze soms wel tien keer laten proeven voordat ze vertrouwd zijn met de smaak."
 
De Groentefroetels kunnen voorgelezen worden via een prentenboek, een website en een app. De verhalen werden ontwikkeld als onderdeel van een Europese gezondheidscampagne om kinderen meer te laten bewegen en gezonder te laten eten. Er is geschat dat 20 procent van de Europese kinderen aan overgewicht zou lijden. Een gewichtstoename voor het 6e levensjaar is daarbij een voorbode van een levenslang gevecht met de weegschaal. 
 
Als onderdeel van het programma Lekker Fit! worden vanaf volgende week de Groentefroetels geïntroduceerd op 30 basisscholen in Rotterdam. De VoorleesExpress gaat de Groentefroetels en hun boodschap verspreiden onder kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en die een taalarme thuisomgeving hebben. 
 
© Nationale Zorggids