Baby

Vaders en moeders van te vroeg geboren baby’s hebben baat bij het bekijken van video’s van hun eigen omgang met de baby. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anneke Tooten, dat ze op 19 mei verdedigt aan Tilburg University. Tijdens Video Interactie Begeleiding (VIB) analyseren ouders met een verpleegkundige of pedagogisch medewerker aan de hand van videofragmenten hoe zij omgaan met hun pasgeboren premature baby.

Met behulp van VIB kunnen de ouders beter contact maken met hun baby en beter reageren op vaak heel subtiele signalen van de baby. Ouders die de interventie hebben ontvangen trekken zich minder terug uit het contact en zijn meer gericht op de signalen van hun baby, zo concludeert Tooten. Bovendien hebben ze meer plezier en ervaren ze een sterkere band. Vooral voor moeders die een zeer traumatische bevalling hebben gehad is de interventie effectief gebleken.
 
Het onderzoek van Tooten toont verder aan dat een vroeggeboorte een enorme impact heeft op ouders, ook als de baby slechts een paar weken te vroeg is geboren (tussen de 32-37 weken). Deze ouders worden namelijk vaak overdonderd door de plotselinge bevalling, het zien van hun kwetsbare en kleine baby in de couveuse en de langere opname in het ziekenhuis. 
 
VIB vindt plaats onder begeleiding van een deskundige die een VIB-certificaat heeft behaald. Het proefschrift van Tooten geeft richtlijnen voor de ondersteuning van ouders. 
 
© Nationale Zorggids