Normal_diane_35__de_pil

De omstreden Diane-35 pil blijkt tot 2012 regelmatig als anticonceptie te zijn voorgeschreven door huisartsen, terwijl de pil daarvoor niet was geregistreerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

In 2013 werd door het Landelijk Registratie Bureau Bijwerkingen (LAREB) bekend gemaakt dat er in de 25 jaar dat Diane-35 op de markt is mogelijk 27 vrouwen zijn overleden door de pil. Dit veroorzaakte veel commotie. De Diane-35-pil is uitsluitend geregistreerd voor acne en daarmee samenhangende huidklachten en de indicatie is inmiddels sterk ingeperkt. Artsen schreven de pil echter ook voor als anticonceptie. Door dit zogenoemde off-label gebruik, dus zonder de indicatie waarvoor het middel is geregistreerd, werd het middel vaker voorgeschreven dan verwacht.

Aangezien er geen cijfers bekend waren over de indicatie van voorschrijven heeft het NIVEL dit onderzocht. In de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn begonnen tussen 2002 en 2011 2876 vrouwen tussen 15 en 40 jaar met de Diane-35 pil of een generieke variant. Bij een derde van deze vrouwen waren er geen huidklachten of huidmedicatie geregistreerd. De andere vrouwen die de pil kregen voorgeschreven hadden wel een indicatie voor huidklachten of medicatie daarvoor. Bij 58 procent van alle gebruiksters speelden deze klachten al voordat ze Diane-35 kregen voorgeschreven.

NIVEL-programmaleider Liset van Dijk zegt het opmerkelijk te vinden dat zoveel huisartsenpraktijken dit middel off-label hebben voorgeschreven, omdat er al jaren alternatieve anticonceptiemiddelen op de markt zijn zonder de mogelijk schadelijke bijwerkingen van Diane-35.  'Verder is het de vraag of voor acne en andere huidafwijkingen de Diane-35 pil altijd wel het meest voor de hand liggende geneesmiddel is. In 2013 is de indicatiestelling voor de Diane-35-pil aangescherpt. Het lijkt ons verstandig goed in de gaten te houden of dit ook in de praktijk wordt nageleefd.'

© Nationale Zorggids