Normal_speen_baby

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is niet op de hoogte van mogelijke gevolgen van een koortslip op een pasgeborene. Een besmetting met het herpes simplex virus vormt een verhoogd risico voor baby's, die hier erg ziek van kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Zovirax, zo meldt Gezondheidsplein.

Ruim 510 vrouwen tussen 21 en 55 jaar werden ondervraagd over de gevolgen van een koortslip voor een baby. Ruim twee derde ziet hierin geen bezwaren en zegt de baby gewoon te knuffelen en te verzorgen als zij met het herpes simplex virus besmet zouden zijn.

Jonge baby’s hebben een grote kans om ziekte te worden van een koortslip, omdat hun afweermechanisme nog onvoldoende ontwikkeld is. Hierdoor kunnen de gevolgen ook extra heftig zijn en een besmetting soms zelfs leiden tot een hersen(vlies)ontsteking. Volgens verschillende kraamzorginstanties is voorzichtigheid is dan ook geboden als iemand in de omgeving van een zuigeling een koortslip heeft. Zo zouden er extra hygiënemaatregelen genomen moeten worden, zoals het dragen van een mondkapje of regelmatig de handen wassen.

© Nationale Zorggids