Normal_kat

In de strijd tegen kanker is een opvallende ontdekking gedaan door Amerikaanse onderzoekers van het Dartmouth College in New Hampshire. Zij zeggen een parasiet te hebben gevonden in kattenpoep waaruit mogelijk een kankervaccin kan worden ontwikkeld. Dat meldt Ziekenhuis.nl.

De parasiet T.gondii is vooral bekend, omdat het de infectieziekte toxoplasmose veroorzaakt. Deze ziekte is in beginsel onschuldig, behalve voor zwangere vrouwen. De parasiet kan afwijkingen veroorzaken aan het zenuwstelsel of aan de ogen van de baby. De onderzoekers denken dat parasiet mogelijk ook kankerremmende eigenschappen heeft. Wanneer de parasiet het lichaam binnendringt, blijken er namelijk cellen te worden aangemaakt die tegen tumoren 'vechten', alsdus de onderzoekers. Mogelijk kan de T.gondii-parasiet helpen bij het herstel van het immuunsysteem van een kankerpatiënt.

Aangezien de parasiet zich vermenigvuldigt is het te gevaarlijk om de parasiet direct in te brengen bij patiënten. Daarom ontwikkelden de wetenschappers een ondeelbare variant van de parasiet met de naam CPS. De resultaten van tests met CPS als vaccin voor muizen zijn veelbelovend. Hoofdonderzoeker David Bzik: 'Agressieve kanker is net als een sneltrein, niet te stoppen. Maar de CPS is zo sterk dat die de sneltrein een halt toeroept en zelfs terugstuurt naar de remise.'

De onderzoeker denkt dat CPS in de toekomst bij kankerpatiënten kan worden gebruikt, maar eerst zal er nog aanvullend onderzoek worden gedaan naar de precieze werking van het vaccin.

© Nationale Zorggids