Normal_copyright_stockfreeimages_kind_muziek_baby_luisteren

Ongeboren baby's zijn in staat om een liedje te herkennen dat vaak wordt gezongen door hun moeder. Dat is aangetoond in een Amerikaans onderzoek, zo meldt Vrouw Online.

Wetenschappers van de Universiteit van Florida vroegen aan 32 vrouwen om zes weken lang dagelijks drie keer hetzelfde kinderliedje te zingen. Alle vrouwen waren op dat moment zo'n 28 weken zwanger. Na onderzoek bleek dat de hartslag van de ongeboren baby's trager werd als ze het liedje van hun moeder hoorden, zelfs als het door een onbekende vrouw werd gezongen. Bij het horen van een ander lied bleek de hartslag van de baby niet te vertragen.

Om er zeker van te zijn dat de moeder de hartslag van de baby niet beïnvloedde, moesten de moeders tijdens de test met koptelefoons naar een stuk klassieke muziek luisteren. 'We wilden van de baby weten of hij of zij het liedje herkende', zegt onderzoeksleider Charlene Krueger. 'Uit ons onderzoek blijkt dat de stem van de moeder belangrijk is voor een ongeboren baby. De foetus herkent de stem van de moeder en reageert daar op.'

Krueger denkt dat dokters en verpleegkundigen in de zorg voor te vroeg geboren baby’s er goed aan doen om opnamen met de stem van de moeder aan de kinderen te laten horen. Dit zou een positief effect kunnen hebben op hun ontwikkeling.

© Nationale Zorggids